perjantai 28. huhtikuuta 2017

KESÄISEN TAIVAAN TOP 10

Tähtiharrastajan loma-aika kestää Suomessa toukokuun alusta elokuun alkupäiviin. Tästä syystä myös blogin päivitykset harvenevat ja ne lienevät myös lyhyempiä kuin tavallisesti. Kesästä ja auringonvalosta huolimatta taivaalle kannattaa katsoa myös kesäisin ja ihmetellä siellä näkyviä muita valoilmiöitä kuin tähtiä. Olen kerännyt tällä kertaa oman TOP 10 listan kesätaivaan ilmiöistä, joita kannattaa grillauksen ja ulkoilun ohella tähystää taivaalta. Havaittavat kohteet ovat monelle harrastajalle mukavaa kesäpuuhaa ja onhan tuolla joukossa paljon ilmiöitä, jotka eräille harrastajille ovat jopa ensisijaisia taivaan tutkimuksen kohteita.


10. PLANEETAT

Kyllä. Jopa valoisina kesäöinä voi nähdä taivaalla planeettoja. Erityisesti tämä kesä on jopa hyvä planeettojen bongaamiseen taivaalta, sillä taivaalla voi kesäkuukausina nähdä niin Venuksen kuin Jupiterin ja Saturnuksenkin. Nyt loppukeväästä ja alkukesästä parhaiten näkyy Jupiter etelän suunnalla. Se ilmestyy silloin taivaalle hyvin pian hämärän tulon jälkeen. Kesäkuun loppuun mennessä Jupiter alkaa kadota länsihorisonttiin jo ennen pimeän tuloa, mutta sen tilalle on ilmestynyt jo kuun alussa matalalle etelätaivaalle yöhämärän tunneiksi himmeämpi Saturnus. Saturnus voi osoittautua vaikeaksi kohteeksi vähänkään pohjoisemmassa kirkkaiden kesäöiden ja erittäin matalan sijainnin vuoksi. Etelä-Suomesta sen pitäisi kuitenkin löytyä melko helposti, jos näkyvyys etelässä on hyvä. Saturnus näkyy hämärän tunteina aina elo-syyskuun vaihteeseen saakka. Kesäkuun loppupuolella myös Venus ilmestyy taivaalle nousten idästä juuri ennen Aurinkoa. Mitä pidemmälle kesä etenee sitä kirkkaammin Venus aamuyön taivaalla näkyy. Planeettaa voi katsella aamuisin myös kesän jälkeen, sillä se nousee ennen Aurinkoa aina marraskuun alkuun saakka.


Venus ja Jupiter näkyvät molemmat tänä kesänä yötaivaalla, mutta eivät tällä kertaa näin lähellä toisiaan. Mallemort, Ranska, 29.6.2015.

9. KUU
Kuu on tietysti ilmeinen kesäkohde, vaikka siihen harvemmin tulee kiinnitettyä huomiota niin paljon kuin talvella. Yksi syy tähän on taivaan kirkkauden lisäksi se, että kesäkuukausina esimerkiksi täysikuu näkyy hyvin matalalla. Tämä puolestaan johtuu siitä, että täysikuu sijaitsee aina näennäisesti toisella puolella Maata kuin Aurinko. Kesällä Auringon laskiessa vain aavistuksen horisontin alapuolelle, ei Kuukaan vastaavasti nouse kuin saman verran horisontin yläpuolelle. Talvisinhan tilanne on toinen, kun Aurinko laskee syvälle horisontin alapuolelle, jolloin täysikuu nousee vastaavasti korkealle taivaalle.

Täysikuu möllöttää kesäisin melko matalalla, mutta on siitä huolimatta hieno ilmestys hämärässä. Kuninkoja, Turku, 18.10.2013.

8. AURINKO
Sijalle 8. kesäkohteissa pääsee Aurinko. Se on tietysti selvä valinta ja useimmat lomalaiset tietysti toivovat sen näkyvän mahdollisimman paljon taivaalla. Ilman apuvälineitä Aurinko jää kyllä vain kirkkaaksi ja lämmittäväksi valopalloksi, mutta apuvälineillä eli kaukoputkella ja aurinkokalvolla voi Auringon pinnalta löytää myös auringonpilkkuja. Auringon aktiivisuus on tosin tällä hetkellä ja todennäköisesti lähitulevaisuudessa hieman alamaissa, mutta jokunen pilkku voi sen pinnalta kuitenkin löytyä. Päivän pilkkutilanteen voi tarkistaa vaikkapa osoitteesta:


Auringonpalvojat nauttivat varmasti tämän pallukan lämmöstä jälleen tänäkin kesänä. Iso-Heikkilä, Turku, 9.5.2016.

7. HÄMÄRÄN VÄRIT JA MAAN VARJO
Kesäiltoina ja -öinä vietetään paljon aikaa myös ulkona. Tämän vuoksi moni tunteekin hämärän värien ilmestymisen kesäiltojen ja -öiden tunnelmanluojaksi. Hämärän esivaihe alkaa jo Auringon lähestyessä horisonttia värjäten taivaan punertavaksi. Varsinainen hämärä alkaa Auringon laskettua horisontin taaksen. Tämän jälkeen alkaa olosuhteista riippuvainen värileikki taivaalla, kun mahdolliset pilvet ja taivas vaihtavat väriä melko lyhyen ajan kuluessakin. Noin 15-30 minuuttia auringonlaskun jälkeen kannattaa kurkata myös vastakkaiselle puolelle taivasta, jossa Maan varjo kohoaa nopeasti taivaalle aiheuttaen selvän harmaan ja punaisen värin muodostaman rajapinnan muutaman asteen horisontin yläpuolelle.

Kesän parhaimpia hetkiä ovat lämpimien iltojen ja tyynien järvien auringonlaskut. Savojärvi, Aura, 6.8.2014.
Maan teräksenharmaa varjo löytyy auringonlaskun vastakkaiselta puolelta yhdessä vastaruskon kanssa. Auranlaakso, Turku, 18.9.2014.

6. HALOT
Halot pääsevät kesän listalle numerolla 6. Halot ovat yleisimpiä optisia ilmiöitä ja niitä voi nähdä ympäri vuoden. Kesäkuukaudet eivät ole ehkä kaikkein ”kuumimpia” halokuukausia, mutta kyllä niitä silti taivaalla näkyy. Halot ovat myös siinä mielessä mukavia havaintokohteita, että niitä voi katsella kirkkaalta taivaalta, eikä tarvitse odottaa yön pimeimpiä hetkiä. Yleisimpiä haloja ovat 22 asteen renkaat ja sitä ylläsivuava kaari sekä sivuauringot ja auringonpilarit. Luonnollisesti myös laajemmat haloilmiöt ovat aina mahdollisia.

Zeniitinympäristön kaari on yksi värikkäimmistä haloilmiöistä ja muistuttaa ylösalaisin kääntynyttä sateenkaarta pienempänä versiona. Kuninkoja, Turku, 28.5.2015.

5. PILVISÄTEET
Niin sanotut pilvisäteet ovat myös hyvin tavallisia ilmiöitä kesäaikaan. Näissä säteissä ei sinällään ole kovin paljon tieteellistä kiinnostavuutta, mutta parhaimmillaan säteet voivat olla hyvin näyttäviä ja kauniita. Pilvisäteitä voi nähdä niin keskipäivällä kuin illan hämärässäkin. Yleensä säteet ilmestyvät näkyviin, kun Aurinko katoaa pilven taakse ja jostain pilven raosta tai reunojen yli näyttää ilmestyvän kimppu säteittäisiä juovia. Auringon korkeudesta ja pilvien ominaisuuksista riippuen säteiden väri voi vaihdella vaaleasta hyvin tummiin säteisiin. Auringon laskettua taivaalle voi ilmestyä myös hämäränsäteitä. Nämä säteet ovat tummia, ruskoa leikkaavia juovia, jotka johtuvat horisontin läheisyydessä tai aivan sen takana olevista pilvistä. Hämäränsäteitä on mahdollista nähdä, kun Aurinko on muutaman asteen horisontin alapuolella.

Pilvisäteet ovat parhaimmillaan auringonlaskun yhteydessä, jolloin taivas voi näyttää erittäin upealta. Mallemort, Ranska, 3.7.2015.

4. SATEENKAARET
Sateenkaarista kerroinkin jo viime kerralla tässä blogissa, joten ilmiönä niistä ei sen enempää. Näyttävimmät kaaret osuvat usein kesän ukkoskuurojen yhteyteen, joten kesän havaintokohteista sateenkaaret pääsevät sijalle 4.

Sateenkaaret ovat kaikille tuttu ilmiö. Hua Hin, Thaimaa, 8.6.2008.

3. IRIDIUM-SATELLIITIT

Kolmanneksi kiinnostavimmaksi kesäkohteeksi olen tälle vuodelle valinnut Iridium-satelliittien välähdykset. Syynä on mainitun satelliittijärjestelmän alasajo, joka tarkoittaa näiden satelliittien välähdysten katoavan parin vuoden kuluessa. Välähdykset ovat kirkkaimmillaan luonnollisesti pimeällä, mutta parhaimmat niistä erottuvat selvästi myös kesäiseltä hämärätaivaalta. Koska välähdykset tulevat siis loppumaan piakkoin, kannattaa tämän kesän kirkkaina ja lämpiminä öinä katsoa taivaalle ja bongata ainakin yksi sellainen. Välähdystiedot löytyvät parhaiten Heavens-aboven sivuilta osoitteesta:


Muista valita sivun oikeasta yläkulmasta koordinaattitiedot omalle paikkakunnallesi. Asia onnistuu näppärästi linkin takana olevan karttasovelluksen kautta.

Iridium-satelliitin välähdys kannattaa bongata vielä nyt, kun se on mahdollista. Tulevaisuudessa nämäkin ilmestykset katoavat. Kuninkoja, Turku, 17.8.2014.

2. VALAISEVAT YÖPILVET

Valaisevat yöpilvet pääsevät kesän listalla sijalle 2. Nämä kesäkauden erikoisuudet ovat parhaimmillaan heinäkuussa, jolloin niitä voi nähdä Etelä-Suomen taivaalla jopa joka toisena yönä (jos vain on kirkasta). Pohjoisessa etenkin heinäkuun alkupuoli on vielä hieman turhan valoisaa yöpilvien näkymistä ajatellen. Vaikka heinäkuu ja elokuun alku ovatkin varsinaista yöpilvisesonkia, voi ensimmäisiä pilviä nähdä jopa toukokuun puolella. Parhaimmillaan valaisevat yöpilvet muodostavat monitahoisia kuviota aaltoineen, vöineen ja muine kuvioineen. Valaisevat yöpilvethän ovat korkealla, hieman yli 80 kilometrin korkeudessa näkyviä sinertäviä ja hohtavia pilviä. Pilvet koostuvat pienistä jääkiteistä ja ne näkyvät heijastaessaan Auringon valoa. Valaisevia yöpilviä voi nähdä pääasiassa, kun Aurinko on 6-16 astetta horistontin alapuolella. Tämä tarkoittaa, että niitä kannattaa alkaa katsella taivaalta noin yhden tunnin auringonlaskun jälkeen.

Valaisevat yöpilvet ovat varsin tuore ilmiö taivaalla, sillä niiden tunnettu havaintohistoria ulottuu vain hieman yli sadan vuoden päähän. Mikäköhän lienee ihmisen osuus tässä asiassa? Kuninkoja, Turku, 17.6.2015.

1. SALAMAT

Kaikkein kiinostavimmaksi kesän ilmiöksi olen valinnut ukkosen ja siihen liittyvän salamoinnin. Viime kesä oli ukkosten osalta hyvin vaatimaton ainakin Varsinais-Suomen alueella, joten toiveet hyvään ukkoskesään ovat korkealla. Erityisesti yön mahdolliset rintamaukkoset ovat omalla toivelistallani korkealla. Salamointi pimeässä on nimittäin yksi hienoimmista ilmiöstä taivaalla ja kaiken lisäksi myös valokuvaaminen on huomattavasti helpompaa pimeässä. Täysin harmitonta ja vaaratonta kuvaaminen ei kuitenkaan ole, sillä kohdalle sattuva rankkasade peittää taatusti näkyvyyden ja aina täytyy pitää tietysti mielessä salamoiden arvaamaton luonne. Ukkosista, myrskyistä ja salamoista tulee tähän blogiin vielä tarinaa alkukesän aikana ennen vilkkaimman ukkoskauden alkamista.

Yöllinen salamointi on kunnioitusta herättävä ilmestys taivaalla ja ehdottomasti yksi suosikeistani. Kuninkoja, Turku, 13.7.2014.
Kuvat: © Jani Laasanen 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti