perjantai 30. syyskuuta 2016

LOKAKUUN TÄHTITAIVAS

Lokakuussa pimeys valtaa jälleen Suomen syleilyynsä, mutta tästä ei kannata vaipua turhaan synkkyyteen. Tähtitaivas alkaa nimittäin näyttäytyä riittävän aikaisin illalla koko komeudessaan, jotta jopa iltaunisimmat ehtivät sitä katsomaan. Edellyttäen tietysti, että pilvet eivät onnistu pilaamaan tätä kokemusta. Myös Turun Ursan aktiivisuus lisääntyy lokakuun aikana, kun tähtinäytökset Iso-Heikkilässä käynnistyvät kuun puolivälissä.

Syyskuun havaintopäivät jäivät melko vähiin sään haltijoiden oltua epävarmalla tuulella. Toisinaan ennuste lupasi kirkasta iltaa, mutta siitä huolimatta pilviharsoa onnistui jostain saapumaan juuri sopivasti taivasta peittämään. Välillä taas ennusteiden luvatessa pilvisyyttä, alkoi taivas repeillä ikävästi nukkumaanmenoajan tienoilla (näitä työssäkäyvän murheita). Alkukuun ensimmänen vierailu Paimiossa olikin lähinnä kokeilua erilaisten kohteiden parissa. Esimerkiksi hyvin matalalla näkynyt Saturnus tuli kuvaan vain vaivoin. Lisäksi päätin aloittaa Käärmeenkantajan tähdistössä sijaitsevan Barnardin tähden säännöllisen seurannan, koska sillä tähdellä on yksi suurimmista tunnetuista ominaisliikkeistä ja sen liike taustataivaan tähtien suhteen näkyy selvästi jo muutamassa vuodessa.

Barnardin tähti on yksi nopeimmin liikkuvista tähdistä muiden taustataivaan tähtien suhteen. Palataan asiaan parin vuoden kuluttua, kun uusista kuvista voi huomata sen liikeen. Kevola, Paimio, 5.9.2016.

Heikko auringonpilari kohosi taivaalle Auringon laskiessa horisonttiin. Valpperi, Vahto, 26.9.2016.

Lokakuussa Kuu ehtii jälleen tehdä täyden kierroksen niin, että siihen mahtuu kaksi uudenkuun vaihetta. Näistä ensimmäinen on heti 1. päivä aamuyöstä kello 03:12. Toinen uusikuu on puolestaan aivan kuun lopussa eli 30. lokakuuta kello 20:38. Täysikuu osuu kuukauden puoliväliin ja on täsmällisesti ottaen 16. lokakuuta kello 07:23. Kuu ja Saturnus ovat lähellä toisiaan iltahämärässä 6. lokakuuta, mutta ne molemmat ovat vain muutaman asteen horisontin yläpuolella. Seuraavina päivinä eli 7. ja 8.lokakuuta Kuu ohittaa Marsin, joka niin ikään näkyy vain parin asteen korkeudella horisontista. Tämä siis Etelä-Suomesta nähtynä. Pohjoisempana molemmat planeetat jäävät horisontin alapuolelle. Neptunuksen Kuu ohittaa 12.-13. lokakuuta ja Uranuksen 15. lokakuuta.

Kuun pintaa Platon kraatterin ympäristöstä. Kevola, Paimio, 31.3.2015.

Planeetoista Merkurius näkyy lokakuun alussa aamuhämärässä idässä. Kuun puoliväliin mennessä se katoaa Auringon läheisyyteen. Merkurius on lähellä Jupiteria 9.-13.10. välisenä aikana. Kaikkein lähimmillään planeetat ovat toisiaan 11.10., jolloin ne näkyvät hyvin matalalla ennen Auringon nousua.

Mars ja Saturnus voivat vielä näkyä lokakuussa juuri ja juuri eteläisessä horisontissa heti auringonlaskun jälkeen. Planeetat löytyvät parhaiten kiikareilla.

Saturnuksen kuvaaminen matalalta ilmakehän väreillessä voimakkaasti on varsin haastava tehtävä. Kevola, Paimio, 5.9.2016.

Jupiter ilmestyy puolestaan aamutaivaalle ja alkaa loppukuusta näkyä yhä paremmin ja paremmin ennen Auringon nousua. Jupiter on lähellä Merkuriusta 11.10.

Planeetoista parhaiten näkyvät himmeät Uranus ja Neptunus, jotka sijaitsevat likimääräisesti samassa paikassa kuin elo- ja syyskuussakin. Uranus sijaitsee Kalojen ja Neptunus Vesimiehen tähdistössä. Molempien etsimiseen kannattaa käyttää kiikareita ja hyvää tähtikarttaa.

Tarkemmat etsintäkartat ja tietoa taivaankappaleista löytyy myös Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan sivuilta: https://www.ursa.fi/taivaalla/tahtitaivas-tanaan.html

Lokakuun kiinnostavin asteroidi on edelleen (1) Ceres, kuten elo- ja syyskuussakin. Sen oppositio on 26. lokakuuta, jolloin asteroidin kirkkaus on + 7.5 magnitudia. Ceres näkyy suhteellisen helposti jo kiikareilla Valaskalan tähdistössä, jos vain käytössä on riittävän hyvä tähtikartta. Toinen lokakuun lopulla oppositiossa oleva asteroidi on (18 Melpomene), joka niin ikään liikkuu Valaskalan tähdistössä. Sen kirkkaus on parhaimmillaan tasan + 8.0 magnitudia eli sekin näkyy kohtuullisesti jo kiikareilla. Kolmas kirkaahko lokakuussa näkyvä asteroidi on (4) Vesta, joka näkyy aamuyöstä Kaksosten ja Kravun tähdistöjen välissä kirkkaudella + 8.1 magnitudia. Ja jos oikean haluaa heittäytyä asteroidien katseluun, niin näkyvissä ovat myös (11) Parthenope Kalojen tähdistössä (+ 9.6 magnitudia), (2) Pallas Vesimiehen tähdistössä (+ 9.8 magnitudia) ja (79) Eurynome Oinaan tähdistössä (+ 10.1 magnitudia).

Asteroidien etsimisessä voi käyttää apuna Heavens-aboven sivustoa ja sen etsintäkarttoja.

Lokakuussa ei ole taivaalla yhtään kiikareilla tai pienellä kaukoputkella nähtävää komeettaa. Haasteita hakevalle tai valokuvaajalle voin kuitenkin jo tässä vaiheessa suositella ensi kevääksi periheliin saapuvaa ja ehkä siinä vaiheessa jo kiikareilla näkyvää komeettaa C/2015 V2 (Johnson), joka tällä hetkellä sijaitsee Otavan kauhan alapuolella. Sen kirkkaus on toki vielä toistaiseksi hyvin vaatimaton eli vaivaiset + 12 magnitudia.

Lisätietoa nykyisistä ja tulevista komeetoista löytyy oheisesta osoitteesta:

Lokakuussa taivaalla voi nähdä hieman tavallista enemmän tähdenlentoja eli meteoreja. Aktiivisuutta lisäävät kaksi kohtuullisen tunnettua meteoriparvea eli draconidit ja orionidit. Draconidit ovat aktiivisia lokakuun alkupuolella ja maksimin arvioidaan olevan 8. päivä. Yleensä parvi on melko vaatimaton, mutta ajoittain aktiivisuus voi kohota jopa meteorimyrskyn tasolle. Orionideja näkyy puolestaan eniten kuun loppupuolella. Maksimi on 21. lokakuuta, jolloin tunnissa voi nähdä noin 15 meteoria.

Kuvat: © Jani Laasanen


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti