torstai 16. helmikuuta 2017

TALVISIA TÄHTIKUULUMISIA

Tammikuu oli tähtiharrastajan näkökulmasta hyvin tapahtumaköyhä johtuen lähinnä jatkuvasta pilvisyydestä ainakin täällä Varsinais-Suomen suunnalla. Tämän vuoksi aika kului kaikkea muuta pientä puuhastellessa ja uuden kuvamateriaalin kerääminen jäi hyvin vähäiseksi. Leppoisat päivät päättyivät omalta osaltani kuitenkin kuin seinään kuun vaihtuessa. Jostain ihmeellisestä syystä sain jälleen järjestettyä niin työ- kuin harrastustapahtumatkin lähes samoihin aikoihin ja 24 tunnin vuorokausi alkoi tuntua varsin lyhyeltä. Kun samaan aikaan tapahtui vielä ihmeellinen taivaanilmiö, sään kirkastuminen, niin jostain oli tietysti pakko karsia. En siis tällä kertaa ole ehtinyt perehtyä syvällisemmin mihinkään erityiseen aiheeseen, vaan ajattelin hieman päivittää blogin tilannetta viimeaikaisen harrastustoiminnan osalta.


Tammikuussa oli muutamia mukavia ulkoilupäiviä, jolloin Aurinko laski hennon pilviverhon takana värjäten maisemaa punertavaksi. Ruissalo, Turku, 22.1.2017.

Helmikuu käynnistyi kahdeksatta kertaa järjestetyillä CCD-, Digi-, ja järkkäritapaamisella Hauholla 4.-5. helmikuuta. Kyseessä on astrokuvaukseen ja miksei muuhunkin harrastustoimintaan hurahtaneiden henkilöiden kokoontuminen. Tapaamisen tarkoituksena on vaihtaa kuulumisia ja opetella uusia tekniikoita kuvaamisen ja kuvankäsittelyn osalta. Itse olin tapahtumassa vasta ensimmäistä kertaa. Yhteensä osallistujia oli tällä kertaa 54 henkilöä eri puolilta Suomea. Se oli samalla uusi ennätys (edellisenä vuonna kävijöitä oli 53). Osa harrastajista oli saapunut paikalle jo varsinaista tapahtumaa edeltävänä päivänä, mutta itse saavuin neljän kerran ”konkarin”, Mikko Heinon, kanssa paikalle vasta lauantaiaamuna. Ensimmäisen päivän ohjelmassa oli tiivis luentosessio niin havaintolaitteiden kuin -suojienkin osalta sekä tietysti pieni paketti kuvankäsittelyn vinkkejä. Ilta puolestaan oli vapaamuotoisempaa keskustelua ja saunalla istumista. Sunnuntain ohjelma oli hieman leppoisampi ja keskittyi melko pitkälle kuvien käsittelyyn ja harrastajien ottamien uusimpien kuvien esittelyyn. Harrastuspäivät toivat mukavasti uutta tietoa ja uusia kontakteja tulevaisuuden varalle. Mahdollisuuksien mukaan pitää varmasti käydä paikan päällä jälleen tulevina vuosina.

Hauholla oli esiteltävänä myös harrastajien kuvauskalustoa. Tässä Mikon Officina Stellare Veloce RH 200 kaukoputki. Polttoväli 600 mm ja peilin halkaisija 200 mm → f/3. © Veli-Pekka Käkönen.

Hauhon matkalta saavuttuamme käynnistyi heti seuraavana päivänä Turun Ursan järjestämä perinteinen Kuu ja planeetat viikko, joka tosin tällä kertaa oli nimetty pelkäksi Kuuviikoksi. Planeettojakin toki oli näkyvissä etenkin alkuiltojen aikana, jolloin Venus ja Mars näkyivät mukavasti iltataivaalla lähellä toisiaan. Yleensä tämän vuosittaisen tapahtuman aikana taivas on ollut takuuvarmasti pilvinen, mutta tällä kertaa asia oli siis toisin. Jokainen ilta maanantaista torstaihin oli lähes täysin pilvetön ja Turun Ursan esittelijöillä riittikin kiirettä koko viikoksi. Itselläni oli tietysti tähän samaan aikaan työkiireitä pääkaupunkiseudulla ja ehdin olemaan esittelemässä tähtitaivasta kiinnostuneille vain viikon viimeisenä näytöspäivänä eli torstaina. Tärkeintä kuitenkin tietysti oli, että kymmenet kiinnostuneet pääsivät jälleen tutustumaan taivaan ihmeisiin. Kaikkiaan kävijöitä olikin Kuuviikolla noin 150 kappaletta.

Kuuviikolla käytimme kaukoputkia sekä ulko- että sisätiloissa, jotta kaikki ehtivät varmasti nähdä haluamansa kohteet. Iso-Heikkilä, Turku, 9.2.2017. © Juhana Ahlamo.

Lopuksi vielä lyhyesti tämän hetken näkymistä taivaalla. Monet ovat varmasti huomanneet iltataivaalla kirkkaana loistavan Venuksen. Planeetta näkyy vielä mainiosti maaliskuun alkupuolelle asti, jolloin se alkaa hiljalleen lähestyä Aurinkoa kadoten sen valoon. Myös Mars näkyy vielä helmi- ja maaliskuussa iltahämärässä suhteellisen lähellä Venusta. Mars näkyy punertavana pisteenä Venuksen itäpuolella. Ensimmäinen kevään kolmesta kiikarikomeetasta, 45P/Honda-Mrkos-Pajdusakova, on niin ikään näkyvissä taivaalla tällä hetkellä. Se on tosin jäänyt oletettua himmeämmäksi ja on melko vaikea kohde havaittavaksi edes valokuvaamalla. Osittain tähän on syynä myös sen nopea näennäinen liike taivaalla. Komeetta oli lähinnä maata 11. helmikuuta, jolloin siitä tuli 8. lähin tunnettu komeetan ohitus. Tästä huolimatta etäisyyttä oli turvallisesti hieman yli 12 miljoonaa kilometriä, joka tarkoittaa noin 32 kertaista Kuun ja Maan välistä etäisyyttä. Komeetta on nyt helmikuun alkupuolella näkynyt aamutaivaalla Herkuleksen tähdistössä, joten laiskana herääjänä itselläni on sen kuvaaminen jäänyt toistaiseksi. Komeetan voi havaita vielä tässä helmikuun lopun aikana, jolloin sen voi nähdä myös iltataivaalta. Mitään spektaakkelia tästä lähiohituksesta ei tällä kertaa tullut, mutta onhan meillä vielä loppukeväästä tulossa kaksi muutakin vierailijaa taivaalla.

Venus loistaa kirkkaana iltataivaalla vielä maaliskuun alkupuolelle saakka. Iso-Heikkilä, Turku, 27.1.2017.

Yksi alkuvuoden kiinnostavimmista asioista on kuitenkin ollut helmiäispilvien jopa poikkeuksellisen runsas esiintyminen. Yleensä pilvien esiintyminen rajoittuu lähinnä Pohjois-Suomeen ja erityisesti sen länsiosiin, mutta tänä vuonna myös etelässä on voitu ihastella muutamia kertoja värikkäitä helmiäisiä iltataivaalla. Helmiäispilvethän ovat korkealla, noin 20 – 30 kilometrissa sijaitsevia värillisiä pilviä, jotka vaativat syntyäkseen poikkeuksellisia olosuhteita. Ne syntyvät alemman ilmakehän matalapaineen törmätessä vuoristoon, jolloin kosteaa ilmaa kohoaa korkealle ilmakehään. Kun ylemmän ilmakehän lämpötila on riittävän alhainen (alle – 80 astetta), tiivistyy kostea ilma pilviksi ja näkyy Maan pinnalle hohtavana ja värikkäänä hehkuna. Tällaiset olosuhteet ovat mahdollisia lähinnä tammi- ja helmikuussa. Suomessa helmiäispilvien näkymiseen vaikuttavat Atlantin matalapaineet ja Skandien vuoriston sijainti.

Tuttuun tapaan olin itse jälleen myöhässä parhaimmista helmiäisistä, mutta ehdin kuitenkin ikuistaa nopeasti puhelimen kameralla iltapäivän värillisen hehkun viimeiset vaiheet. Hauninen, Raisio, 13.2.2017.

Kuvat: © Jani Laasanen, ellei kuvan yhteydessä toisin mainita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti